Üretim Yürütme Sistemi(Manufacturing Execution System), bir üretim uygulamaları sistemidir. Yazılım ve otomasyon elemanlarını kullanarak, eş zamanlı iş istasyonlarından bilgi toplayarak ihtiyaç duyduğunuz ürünü en kısa sürede ve en uygun maliyette üretilmesini sağlar. Endüstri için yakın zamana kadar tipik bir çözüm olan MES(Üretim Yürütme Sistemi), lojistik alanında da giderek daha sık kullanılıyor.
Bu sistemler tedarikçilerin, MES süreçlerini hızlı ve etkili bir şekilde modellenmesine ve izlenmesine olanak sağlamıştır. Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve lojistik sistemler ile entegrasyon olasılığı, sipariş verme sürecinden başlayarak üretim uygulama yolu ve alıcıya sevkiyatı sona erdirerek, ürün ve hammaddeleri takip etmeyi sağlar.
Üretim tesislerinden kullanılmaya başlanan modüller dağıtım merkezlerinde kendini kanıtlar.
Üretim Yürütme Sistemleri, Endüstri 4.0 konseptinin önemli bir parçası,fakat işlevini tamamıyla yerine getirebilmesi için tedarik zinciri (Lojistik 4.0) ve tedarik zincirinin önemli parçaları ile entegre olması gerekiyor. Örneğin, dijital platformlarla entegrasyon ve doğru veri analizi (Big Data) gibi.
Örneğin WAP (Warehouse Advanced Planning), LPP’de (Polonyalı tekstil üreticisi ve distribütörü) akıllı fabrikalarda MES’in önemli bir unsuru olarak kullanılarak lojistik süreçlerini planlamak için oluşturulan bir modüldür ve LPP’de bir çözüm ürünü olarak kullanılmaktadır. LPP’nin dağıtım stratejisi, yeni koleksiyonun tüm mağazalara aynı anda teslim edildiğini varsayılmaktadır. Bu işlem, özellikle siparişlerin artması ve şirketin diğer pazarlara genişlemesiyle birlikte, dikkate değer bir planlama zorluğudur. Lojistik planlama çözümleri arayan LPP, modern fabrikalardaki süreçleri kontrol eden bir modül kullandı.
İleri Depo Planlama modülü, sıralayıcıların çalışmasını planlar,modül otomatik olarak çok miktarda bilgiyi işleyen algoritmalar kullanarak depoların sıralanmasını sağlar. Bütün bu işlemler saniyeler içinde gerçekleşir.
Modül, planlanan sevkiyat tarihlerini gerçekleştirmek için depo tarafından işlenen siparişleri belirli bir günde işleme koyması gereken çalışan sayısını tahmin etmeyi hedefler. Bu sayede koleksiyonu aynı gün tüm showroomlara teslim etmek mümkündür. Hızlı karar alma, planın mevcut raporlarını yönetim raporlarında izlemesini sağlayan bir panel tarafından desteklenir. Halen yürütülen işleri, olası gecikmeleri, planlanmış araları ve sıralama hatalarını görüntülemek mümkündür.
MES ürün serisini gösteriyor!
MES’in kendisi nihai ürünün seceresi hakkında bilgi toplanmasını sağlar. Kahve pazarındaki liderlerden biri olan Douwe Egberts’in Margonin( Polonya) civarında bir üretim tesisi bulunuyor. Başlangıçta, Sułaszew’deki kahve kavurma tesisi, depolama lojistiğini destekleyen bir WMS sınıf sistemi arıyordu. Daha sonra, üretim planlama sürecini kolaylaştıracak ve hızlandıracak bir Bilgi Teknolojileri çözümünün uygulamasının yararlı olduğu görüldü. MES, hammadde teslimi anından bitmiş ürünlerin çıkışına kadar tam bilgi akışı sağlayan şirket tarafından kullanılan SAP ERP ve SCADA sistemleri ile entegre edildi. WMS, MES ve APS, şirketin birçok bölümünün yakın işbirliğine olanak sağlamış oluyor.
Ürün soybiliminin, Üretim Yürütme Sistemi gibi bilgisayar programlarının yanı sıra depo ve nakliye yönetimi yazılımının giderek daha önemli bir rol oynadığı çeşitli teknikler, prosedürler ve araçlar gerektirdiğine dikkat çeker. Ürün hakkındaki bilgiler, üretimin başından itibaren toplanmalıdır. Ürünün tarihçesi hakkında etkili bir şekilde bilgi toplamak için, RFID (radio-frequency identification) teknolojisinde barkod etiketlerinin kullanılmasıyla en sık yapılan işaretleme yöntemlerinden biridir.