Se întâmplă de multe ori ca transportatorul să nu fie de acord cu termenele din ordinul de transport care îi sunt furnizate de către contractant. Trebuie să recunoaștem că de multe ori acestea pot fi nerealiste, dar e important să rețineți că nu este obligatoriu să fiți de acord cu ele.
Mai jos vă oferim câteva exemple ale dispozițiilor pe care le întâlnesc zilnic și cu care transportatorii au cele mai mari probleme:
- Sancțiune contractuală dacă nu trimiteți documentația în 7 zile
- Sancțiune contractuală pentru imposibilitatea de a neutraliza CMR
- Sancțiune contractuală pentru lipsa de informații privind descărcarea la 15 minute de la execuție
- Sunt întrebat de multe ori de către transportatori dacă pot face ceva pentru nu suferi consecințele unor astfel de dispoziții. Răspunsul la această întrebare este “DA”.
Încheierea unui contract și modificarea termenelor și condițiilor
Folosind exemplul Platformei Trans.eu, procedura de încheiere a unui contract de servicii de transport este după cum urmează:
– Începe cu un mesaj/email/conversație telefonică despre o anumită comandă.
– După discutarea termenilor și condițiilor, contractul este încheiat.
– În plus, clientul trimite un document de comandă prin e-mail, care, pe lângă ceea ce a fost discutat în timpul negocierilor, conține dispoziții suplimentare – inclusiv cele enumerate mai sus.
Acesta este momentul în care trebuie să fiți precaut.
După primirea unei comenzi, trebuie citit conținutul acesteia pentru a evita problemele ulterioare. Cea mai ușoară modalitate de a modifica termenii ordinului de transport în cazul în care aceștia sunt nefavorabili este eliminarea acestora din contract și trimiterea ulterioara la contractantul dvs. cu informațiile „atașat comandă cu modificări / rezerve”.
În cazul în care partea substanțială a cotației / comenzii (data încărcării / descărcării, locul încărcării / descărcării, înălțimea mărfurilor) nu a fost modificată, acordul se poate semna cu o anexa în care sunt prevazute elementele noi, agreate de comun acord.
Termenele și condițiile generale ale contractelor
Merita notat că poate fi util să vă creați proprii Termeni și Condiții Generale ale Contractelor / Termenii și Condițiile Generale ale Serviciilor.
Numele acestui document poate varia, dar este important ca el să conțină cele mai importante condiții în care vă furnizați serviciile. Puteți indica de exemplu că, în cazul anulării unei comenzi cu 24 de ore înainte de încărcare, vi se datorează o penalitate contractuală de o anumită sumă – acesta este doar un exemplu. În funcție de necesitățile dvs, puteți adăuga precizări similare.
Este desigur important ca partenerul dvs să aibă posibilitatea de a se familiariza cu acest document și, desigur, de a-și putea oferi feedback-ul înainte de acordul final.
Schimbarea conținutului unor acorduri generale este un proces care durează de obicei destul de mult timp, astfel încât e necesar să vă înarmați cu răbdare și diplomație. Încercați să înțelegeți și punctul de vedere al celuilalt și desigur să găsiți soluţia de mijloc optima pentru că de aceasta depinde dacă veți avea o colaborare punctuala sau una pe termen lung.
Sursa: TransINFO