De multe luni, transportatorii se confruntă cu multe provocări: Pachetul de mobilitate, New Deal, Brexit, lipsa de șoferi, precum și efectele economice și restricțiile legate de COVID-19. Acum a apărut altul – războiul din Ucraina și, odată cu el, creșterea prețurilor la combustibil, scăderea cererii, izolarea piețelor estice. Situația actuală pe piața transporturilor este dificilă, dar există soluții care o pot îmbunătăți. Există și optimism în faptul că industria este foarte flexibilă, ceea ce dă speranță că se va adapta rapid la noua realitate.
Creșterea rapidă și accentuată a prețurilor la combustibil
Războiul din Ucraina înseamnă încă o întrerupere a lanțului de aprovizionare și o creștere bruscă a prețurilor resurselor energetice, inclusiv combustibilului. Schimbările sunt atât de dinamice încât mulți transportatori – așa cum se poate vedea din postările din grupurile industriale din rețelele sociale – pun la îndoială profitabilitatea operațiunilor lor. Cum să facem față acestei situații?
Antreprenorii care operează pe piață în baza contractelor de exclusivitate și a celor pe termen lung ar trebui să realizeze o evaluare, un audit al activităților lor și să se asigure că pot reacționa în cazul situațiilor neprevăzute. O soluție este aplicarea unei clauze de combustibil.
- Maciej Maroszyk
- Operations Director la TC Kancelaria
- O clauză privind combustibilul este o garanție contractuală care protejează o companie de transport împotriva creșterilor bruște ale costurilor de exploatare cauzate de creșterea prețului combustibilului. Când prețul combustibilului crește – prețurile pentru serviciile de transport se modifică automat. Formula adecvată permite actualizarea prețurilor chiar și în fiecare săptămână.
Este necesar să cunoaștem rata procentuală a costului cu combustibilii din totalul costurilor din companie.
Condițiile de cooperare în cadrul așa-numitului spot se schimbă puțin mai lent. Transportatorii, hotărând asupra comenzilor unice, acceptă tarifele oferite de expeditori. Cu toate acestea, trebuie amintit că cererea de transport depășește în continuare oferta de șoferi. Chiar și limitarea cererii ca parte a luptei împotriva inflației nu va schimba acest lucru. Atât de mult depind de solidaritatea transportatorilor înșiși în negocierea transportului și preluarea acesteia la prețul corect.
Cum să păstrăm lichiditatea?
În situația actuală este de asemenea extrem de importantă menținerea lichidității financiare. A fost tulburată de multă vreme de probleme legate de plățile întârziate ale remunerațiilor pentru transportul efectuat. Există multe motive pentru aceasta, cum ar fi moralitatea scăzută a plății. Acum există și o creștere a costului vieții pentru expeditori și expeditori.
Până când situația de pe piață se va stabiliza, în momentele de criză este bine să luăm în considerare serviciile de factoring.
- Maciej Maroszyk
- Operations Director la TC Kancelaria
- Până acum, utilizarea unui credit de tip overdraft sau un credit rapid pe un cont personal a fost o opțiune bună. Cu toate acestea, după recentele creșteri semnificative ale ratelor dobânzilor, este posibil să nu fie posibilă obținerea unui astfel de împrumut. Băncile se uită mai atent la antreprenori și adaugă din ce în ce mai multe cerințe care sunt adesea imposibil de îndeplinit.
Factoring, spre deosebire de un împrumut pentru capital de lucru, este o modalitate ușoară de a obține finanțare rapidă la dobândă scăzută. Multe companii de factoring oferă un acord online, ceea ce face procesul mult mai ușor. Nu este nevoie să vizitezi o bancă. Puteți obține bani completând o aplicație de oriunde în Europa, cum ar fi un paywall.
Atunci când te hotărăști asupra unui astfel de serviciu, merită să alegi un furnizor specializat în finanțarea sectorului transporturilor, fie și doar din motive procedurale. În mod similar, dacă aveți facturi care sunt restante, puteți lua în considerare o companie care face recuperarea datoriilor pe cheltuiala debitorului.
Direcția Vest
Până acum, transporturile către Est au reprezentat doar 3-5% în transportul internațional. Deși acesta este un număr mic, în spatele lui se află povești ale unor companii specifice, care deseori și-au bazat întreaga afacere pe transporturi către Rusia, Belarus, Ucraina sau Kazahstan sau Uzbekistan. Drept urmare, în ciuda apelurilor de a opri cooperarea cu contractorii din țara agresoare și a numeroaselor proteste ale activiștilor, până acum există aproximativ 2000-3000 de șoferi în Belarus și Rusia.
Pentru companiile care și-au diversificat direcțiile de activitate, nu ar trebui să fie o problemă să își reorienteze afacerile către țările din Europa de Vest. Mai ales că întreg lanțul internațional de aprovizionare, inclusiv Noul Drum al Mătăsii, se adaptează în mod continuu la noua situație, stabilind noi rute de transport.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în absența concurenței prețurilor, atenția expeditorilor este din nou fermi asupra Poloniei, care este una dintre cele trei puteri principale în transportul rutier din Europa. Acest lucru se poate observa prin creșterea numărului de occidentali.
Totul este o știință
Situația în care ne aflăm este împărtășită de toți jucătorii din industrie – transportatori, expeditori și expeditori. Evenimentele cu care ne-am confruntat în ultimii doi ani ar trebui să fie un semnal de reevaluare a cooperării dintre ei. Pentru a schimba atitudinea reciprocă față de abordarea parteneriatului.
Realitatea schimbătoare și imprevizibilă ar trebui să ne pună, de asemenea, să ne gândim la utilizarea oportunităților care decurg din lege. Transportatorii au instrumente pentru a se proteja. Una dintre ele este includerea unei clauze de forță majoră în contracte în cazul unor obstacole extraordinare. După cum spune Paulina Eliasz-Pietrusewicz:
- Paulina Eliasz-Pietrusewicz
- Consilier Juridic la TC Kancelaria
- Forța majoră este considerată a fi un eveniment extern, imposibil (sau aproape imposibil) de prevăzut, ale cărui consecințe nu pot fi prevenite. Aceasta înseamnă că într-o situație în care se dovedește brusc că nu putem executa un contract, deoarece de ex. 50% dintre șoferii din companie sunt cetățeni ucraineni care s-au întors în patria pentru a-și lua familiile sau pentru a lupta pentru țara lor, putem invoca forța majoră. Nu există nicio îndoială că războiul este un caz de forță majoră, care este motiv de renegociere a contractelor încheiate.
Anxietatea este temporară, să ne acordăm timp
Conform cercetărilor Institutului Economic Polonez, industria transporturilor își declară foarte clar preocupările cu privire la viitor. Cu toate acestea, deși din perspectiva actuală nu există multe motive de optimism, într-un context temporal mai larg putem vedea o șansă de stabilizare și îmbunătățire a situației.
Procesele care influențează piața transporturilor se schimbă rapid. Se poate observa, de exemplu, în înăsprirea menționată mai sus a lanțului de aprovizionare. Zlotul nu a pierdut atât de mult pe cât s-ar aștepta de la o țară cu un conflict armat la granița sa. Și după prima prăbușire a valorii monedelor, în țările vecine cu Ucraina, ne putem aștepta la o revenire treptată. Într-un interviu acordat lui Rzeczpospolita, rectorul Școlii de Afaceri din Pomerania Occidentală, Justyna Osuch-Mallett, sugerează că, din cauza piețelor estice instabile, Polonia ar putea deveni și un spațiu global de investiții. Toate acestea au o influență asupra operațiunilor de zi cu zi ale companiilor de transport maritim.
Pe termen scurt, mizăm pe activarea pachetelor economice de ajutor ale guvernului polonez și ale Uniunii Europene. Pe termen lung – mizăm pe o colaborare mai strânsă cu piețele occidentale. În ciuda îngrijorărilor, există multe speranțe pentru stabilizarea situației – mai ales că industria transporturilor este foarte flexibilă, iar transportatorii sunt bine organizați.