În ultimele luni, clienții din România au ales mai des să colaboreze cu transportatori care oferă transport internațional de marfă cu microbuzul. Cum să profitați de această situație și unde să găsiți cele mai multe încărcături de până la 3,5t? Răspunsul este platforma Trans.eu – cea mai mare bursă de microbuze din Europa.
Exporturile de mărfuri din România au crescut cu 8,1% în primul trimestru din 2023, față de aceeași perioadă din 2022 – potrivit statisticilor realizate de Institutul Național de Statistică (INS) din România. În același timp, valoarea importurilor a fost cu 4,7% mai mare în perioada menționată, de la an la an.
Previziunile economiștilor indică o nouă creștere a vânzărilor de bunuri românești în străinătate. Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează că exporturile vor crește cu o rată anuală de aproximativ 4% în 2023 și în anii următori.
Cu toate acestea, acest lucru nu schimbă faptul că incertitudinea care înconjoară situația economică din Europa a determinat companiile să caute nu numai modalități de reducere a costurilor de transport, ci și o mai mare flexibilitate. Soluția le este adusă de transportatorii care operează în segmentul de până la 3,5 tone.
Creșterea transportului de marfă cu până la câteva zeci de procente. Cum rămâne cu tarifele?
Germania, Franța și Italia sunt cele mai mari piețe de export ale României. Acestea primesc mai mult de o treime din toate bunurile trimise în străinătate (din punct de vedere al valorii).
În aceste direcții se poate observa o creștere dinamică a cererii de transport de până la 3,5 tone. Numărul de transporturi de marfă din România, comandate pe platforma Trans.eu, a crescut în primul trimestru al anului 2023 (pe o bază anuală) cu 52% (către Germania), cu 65% (către Franța), cu 66% (către Italia). Merită, de asemenea, remarcată, creșterea comenzilor pe rutele România – Austria (+68 la sută față de anul precedent) și România – Cehia (+49 la sută față de anul precedent), România – Polonia (+22 la sută față de anul precedent).
Datele Trans.eu după primul trimestru al anului 2023 arată, de asemenea, o creștere clară a cererii de servicii de transport de până la 3,5 tone. Iată câteva exemple: România – Germania (+292 la sută față de anul precedent), România – Franța (+33 la sută față de anul precedent), România – Italia (+33 la sută față de anul precedent).
Trans.eu este cea mai mare bursă din Europa, utilizată de transportatori în domeniul transporturilor de până la 3,5 tone. Din datele de mai sus, având în vedere și informațiile privind exporturile românești de bunuri, se poate concluziona că clienții nu sunt atât de afectați de scăderea numărului de comenzi de la partenerii europeni, cât caută modalități de a-și spori flexibilitatea în afacere. Iar această oportunitate le-o oferă microbuzele dedicate transporturilor.
Cu toate acestea, producătorii și companiile de logistică, care contractează transporturi pe cele mai populare rute din România, nu au scăpat de o creștere a tarifelor de transport – un rezultat nu doar al cererii crescute, ci mai ales al costurilor mai mari pentru companiile de transport, în special al costurilor legate de consumul de combustibil și de forța de muncă.
Datele Trans.eu arată că, în primul trimestru din 2023, tarifele aferente transportului de mărfuri din România către Germania au crescut cu 27% față de anul anterior, către Franța cu 14% și către Italia cu 42% față de anul anterior.
Transportul rutier în România. Cum pot fi ajutați transportatorii de către Trans.eu?
România este a opta cea mai mare piață de transport rutier din Europa. Aproape 35.000 de companii de transport rutier de mărfuri își desfășoară activitatea în această țară. În mod semnificativ, potrivit analiștilor de la IBISWorld, numărul acestora va crește cu 1,7% în 2023 față de 2022.
Cu toate acestea, sectorul companiilor de transport este foarte fragmentat. Acesta este dominat de întreprinderi mici, cu o medie de patru angajați fiecare. Niciun jucător nu depășește 5% din cota de piață.
Transportatorii care se bazează în principal pe transportul de componente pentru producătorii din sectorul ingineriei și al automobilelor (potrivit INS, aceste bunuri reprezintă până la 45% din totalul exporturilor românești) se concentrează, prin urmare, pe căutarea activă de comenzi pe bursele de mărfuri.
Pentru acestea, o prezență pe platforma Trans.eu poate fi cheia succesului. Această platformă este cea mai mare bursă de transport din Europa. Este suficient să menționăm faptul că primește peste 1,5 milioane de comenzi de transport pe lună, pentru mărfuri cu o greutate de până la 1,2 tone, adică pentru operatorii de microbuze de transport. Aceasta înseamnă aproximativ 35 de comenzi pe minut!
Trans.eu rezolvă, de asemenea, problema kilometrilor fără încărcătură, care cresc în mod clar costurile companiilor de transport – datorită aplicației Loads2GO de la Trans.eu, companiile pot găsi cu ușurință, pe rutele lor, comenzi pentru completarea încărcăturii.
Aplicația permite, de exemplu, căutarea de încărcături în zona în care se află în acel moment vehiculul – cu ajutorul GPS-ului, aceasta îi sugerează șoferului oferte disponibile în cele mai apropiate orașe.
ÎNCEARCĂ APLICAȚIA LOADS2GO: https://www.loads2go.eu/