Reducerea numărului de kilometri pe gol este una dintre cele mai mari provocări în transportul rutier de mărfuri. După cum indică datele Eurostat din ultimii ani, în funcție de direcție și de tipul de vehicul, numărul de kilometri pe gol poate ajunge până la peste 20 % din numărul total de kilometri parcurși. În timp ce în cazul camioanelor, acest lucru se datorează adesea operațiunilor comerciale, în cazul proprietarilor de flote de van-uri se datorează, de obicei, dificultății de a găsi marfă suplimentară de încărcat sau neutilizării optime a spațiului de încărcare. Cum se poate remedia acest lucru?
Mărfuri mereu disponibile
Pentru început, merită să răspundem la întrebarea unde să căutăm în general mărfuri în momentul în care cererea de servicii de transport este redusă. Este bine să optăm pentru diversificarea surselor de mărfuri, adică să le obținem din diferite locuri. În practică, acest lucru înseamnă că trebuie să urmărim folosirea bursei, colaborarea cu un expeditor și preluarea comenzilor direct de la producător, toate în paralel. Această abordare oferă o mai mare siguranță financiară și creează alternative în cazul în care una dintre surse nu funcționează.
Citește și: Sursă de mărfuri pentru timpuri grele
În ceea ce privește bursele de transport, pentru transportatorii cu vehicule de <3,5 T, cea mai sigură alegere este Platforma Trans.eu. Aceasta conține cel mai mare număr de oferte de transport de mărfuri pentru companiile cu van-uri. În ultimul an, numărul de oferte a fost:
👉 1.400.000 în medie pe lună pe rutele internaționale
Bursa Trans.eu nu reprezintă doar sursa pentru cel mai mare număr de comenzi posibile, ci și pentru încărcare suplimentară și retur. Pentru a facilita reducerea kilometrilor pe gol și pentru a accelera accesul la oferte, am creat aplicația Loads2GO! – o versiune pentru mobil a Platformei.
- no expert photo
- Maciej Wroński
- Președintele Asociației Patronale TLP
- „Având în vedere decalajul existent pe piața forței de muncă a șoferilor, ar trebui să ne străduim să eliminăm cursele fără marfă.”
Cu ajutorul funcției „căutare pe traseu”, aceasta permite, printre altele, căutarea de mărfuri în zona în care se află șoferul. Cu ajutorul GPS-ului, aplicația sugerează oferte din cele mai apropiate orașe și localități. De asemenea, este posibilă introducerea propriei locații și specificarea manuală a locului de încărcare sau descărcare. Atunci când în locația indicată apare o ofertă de marfă care corespunde tipului de vehicul pe care îl dețineți, pe ecranul telefonului va apărea o notificare.
- no expert photo
- Krzysztof Naparty
- Product Manager, Trans.eu
- „Aplicația a fost dezvoltată pentru și în colaborare cu operatorii de transport. Aceasta sprijină modul în care aceștia lucrează, arătându-le transporturile așa cum au nevoie de ele, când au nevoie de ele și într-un loc în care le pot vedea.”
Aplicația Loads2GO! este, prin urmare, un instrument excelent pentru cei care doresc să reducă la minimum riscul de a merge pe gol. Este utilă nu numai atunci când planificați un traseu. De asemenea, oferă posibilitatea de a răspunde rapid la situațiile de urgență, atunci când trebuie să căutați mărfuri suplimentare în timp ce efectuați un alt transport.
Citește și: 5 provocări în 2023 pentru industria transporturilor
Optimizarea spațiului de încărcare
Pe lângă eliminarea kilometrilor pe gol, un aspect important la care experții și practicienii din industrie au acordat recent atenție este optimizarea spațiului de marfă. Un instrument care ajută la rezolvarea acestei probleme este Goodloading, care are deja câteva mii de utilizatori din peste o sută de țări din întreaga lume.
Cu ajutorul acestei soluții, transportatorul poate alege un spațiu de marfă dintr-o listă sau îl poate defini singur. El stabilește apoi parametri precum dimensiunile, greutatea și numărul de mărfuri, precum și ordinea în care acestea sunt descărcate. Aplicația nu numai că le aranjează automat, ținând cont de sarcina pe osie, dar arată și cât de mult spațiu mai este disponibil (atât în metri pătrați, cât și în metri cubi). Întregul proces se bazează pe vizualizarea 3D.
- no expert photo
- Bogumił Paszkiewicz
- CEO Goodloading
- „Principala valoare a instrumentului este reprezentată de economiile care stau la baza optimizării spațiului de marfă și de timpul necesar pentru efectuarea unor calcule similare. Atunci când utilizatorul are de-a face cu un număr mai mare de mărfuri nestandardizate, Goodloading îi va sugera cum să le încarce mai rapid și mai eficient. Uneori este suficient să se realizeze un singur proiect pentru a amortiza de mai multe ori costul anual de utilizare a planificatorului.”
În curând, instrumentul va fi îmbunătățit cu alte funcționalități care sunt importante pentru transportatorii <3,5 T. Noua versiune va suporta, printre altele, mai multe locații de încărcare sau descărcare, ținând cont de parametrii care afectează siguranța mărfurilor, cum ar fi centrul de greutate.
Gestionarea prudentă a resurselor
- no expert photo
- Marcin Mikołajczak
- CEO al Be Smart Logistic Marcin Mikołajczak
- „Dacă îi exploatez pe șoferi, aceștia își caută un alt angajator. Dacă supraîncarc vehiculele, cresc riscul de accident și de deteriorare a vehiculului. Urmărirea unor profituri mai mari cu orice preț nu duce la nimic”.
Aplicații precum Loads2GO! și Goodloading pot simplifica operațiunile companiei de transport și pot crește atât siguranța financiară, cât și cea rutieră. Utilizarea acestor instrumente poate nu numai să crească eficiența, să influențeze optimizarea spațiului de marfă și să reducă kilometri pe gol, ci și să elimine o altă problemă – supraîncărcarea dubițelor. Cele două extreme cu care se confruntă transportatorii pot fi compensate printr-o bună gestionare a resurselor. O mai bună planificare cu ajutorul instrumentelor digitale este o direcție de urmat în contextul scăderii cererii de transport, al penuriei de șoferi, al prețurilor ridicate la combustibil și al schimbărilor de legislație.
- no expert photo
- Beata Krawczyk
- Vicepreședinte, COO Trans.eu Group S.A.
- „Suntem obligați să reacționăm rapid, să căutăm soluții neconvenționale, să gândim altfel decât înainte. Dar aceste dificultăți ne pot învăța să fim și mai performanți în viitor”.