int(5515)

Factoring sau credit pentru companiile de transport: ce să alegeți?

Finanțarea externă este adesea singura modalitate de a satisface nevoile unei companii. Întrebarea este: de unde să o obținem? Răspunsul depinde de o serie de factori – scopul finanțării, perioada în care doriți să obțineți finanțarea și condițiile pe care trebuie să le îndepliniți pentru a primi banii.

Îmbunătățirea lichidităților sau ajutor pentru investiții?

Factoringul este un produs care funcționează bine ca sprijin pentru lichidități pentru o companie. Acesta permite ca banii proveniți din facturi să vă fie creditați în cont imediat ce acestea sunt emise, garantând un venit constant și regulat. Acest lucru, la rândul său, face posibilă plata cheltuielilor curente ale companiei – plata facturilor, a impozitelor sau a salariilor.

Factoringul oferă companiei un acces rapid și simplu la banii câștigați. Un credit bancar, pe de altă parte, reprezintă fonduri suplimentare necesare pentru un anumit scop. O companie de transport poate opta pentru un credit atunci când, de exemplu, dorește să își extindă sau să își modifice flota sau să își extindă depozitul sau sediul.

În practică, o companie de transport poate utiliza ambele produse în același timp. Factoringul ajută la asigurarea unui flux constant de venituri în cont, care, la rândul său, va contribui la rambursarea obligațiilor de credit.

Proceduri versus realitate

Factoringul și creditul pot coexista în bugetul unei companii, ceea ce nu înseamnă că acestea sunt la fel de ușor de obținut.

Dintre cele două, creditul este mai dificil de obținut, deoarece necesita mult mai multe formalități. Capacitatea de creditare, strâns legată de situația financiară a companiei, este esențială. Cifra de afaceri, costurile fixe și valoarea pasivelor sunt importante, dar și factorii macroeconomici pe care nu îi putem controla, cum ar fi ratele dobânzilor. Analiza tuturor acestor factori necesită timp, motiv pentru care creditul nu este un produs instantaneu. Procesul de luare a deciziei din partea băncii poate dura până la câteva săptămâni, în special atunci când valoarea finanțării este mare. În plus, băncile cer, de obicei, un scop specific pentru care vor fi folosiți banii, astfel că această formă de finanțare nu poate fi folosită pentru cheltuieli curente.

Aceste obiecții nu se aplică factoringului, care este un produs independent de creșterea ratelor dobânzii și disponibil aproape imediat. Banii din facturi pot fi obținuți în 48 de ore de la acceptarea ofertei, iar formalitățile sunt reduse la minimum. De obicei, documentele necesare sunt factura care nu este scadentă și comanda de transport. În cazul unui împrumut, experiența companiei, adică de cât timp este în activitate, poate fi, de asemenea, importantă. Companiile care funcționează de câteva luni nu pot conta, de obicei, pe ajutorul băncii. Chiar și o companie care își desfășoară activitatea de 6-12 luni poate beneficia de factoring. Banii obținuți în acest fel, precum și câștigurile companiei, pot fi folosiți în orice scop. Ambele produse implică costuri, dar în cazul factoringului, acestea sunt considerabil mai mici și se ridică la câteva procente din valoarea facturii.

Pentru multe companii care au nevoie de numerar rapid pentru a acoperi costurile de zi cu zi, factoringul este o soluție benefică și ușor accesibilă.

Dacă doriți să aflați mai multe despre factoring – descărcați ghidul nostru gratuit.

 

Articole asemănătoare: